Γεωγραφική θέση-Κλίμα

Πληθυσμός

Κλάδοι εμπορίου και παραγωγής
-Αργυροχοΐα
-Γαλακτομικά προϊόντα
-Πτηνοτροφία
-Οινοποιΐα
-Μάρμαρο

Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Ετήσιες Εκδηλώσεις


Εκπαιδευτικά ιδρύματα

Η Πανεπιστημιούπολη των Ιωαννίνων απέχει έξι χλμ. από το κέντρο της πόλης και είναι μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση Πανεπιστημιουπόλεις στην Ελλάδα. Εκτείνεται σε 3.500 στρέμματα που καλύπτονται από μεγάλες περιοχές πρασίνου γύρω από τα κτιριακά συγκροτήματα, στα οποία στεγάζονται οι Σχολές και οι υπόλοιπες διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.
Τα κτίρια συνολικού εμβαδού 170.000 τ.μ., προσφέρουν σύγχρονες εγκαταστάσεις αιθουσών διδασκαλίας, φοιτητικών και ερευνητικών εργαστηρίων, γραφείων και βιβλιοθηκών. Μαθήματα σε μεγάλα ακροατήρια γίνονται στα αμφιθέατρα , ενώ τα επιστημονικά συνέδρια και οι άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο του νεόδμητου κτιριακού συγκροτήματος της Ιατρικής Σχολής. Δυο μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα στεγάζουν τις φοιτητικές κατοικίες σε μικρή απόσταση από τη Φοιτητική Λέσχη και ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων το οποίο περιλαμβάνει το φοιτητικό εστιατόριο και την αίθουσα Τελετών. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται η "Φηγός", το εστιατόριο όπου η ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και άλλοι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα καλό γεύμα ή να εορτάσουν ένα χαρούμενο γεγονός όπως είναι η απονομή πτυχίων.
Μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Πανεπιστημιούπολης είναι το παλαιό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου της Δουρούτης, κτισμένο τον 18ο αιώνα, το οποίο σήμερα αναπαλαιώνεται, για να χρησιμοποιηθεί ως ξενώνας επισκεπτών του Πανεπιστημίου.


Η λειτουργία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αρχίζει το1964 με τη Φιλοσοφική Σχολή ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1966 ιδρύεται το τμήμα Μαθηματικών. Το 1970 (Ν. Δ. 746/70) ιδρύεται ανεξάρτητο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στα Ιωάννινα. Την ίδια χρονιά αρχίζει να λειτουργεί και το Τμήμα Φυσικής. Το 1977 αρχίζουν να λειτουργούν το Τμήμα Χημείας και η Ιατρική Σχολή. Το έτος 1983 αρχίζει η λειτουργία του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, το 1987 του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, το 1993 του Τμήματος Πληροφορικής, το 1996 ιδρύεται το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών , το οποίο, μετά από απόφαση των αρμόδιων οργάνων άρχισε τη λειτουργία του την 1η Σεπτεμβρίου 1998. Από το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000 αρχίζει η λειτουργία του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, και το 2000-2001 λειτουργούν τα δύο νέα Τμήματα Επιστημών της Τέχνης και Βιολογικών Εφαρμογών
Επίσης το 1998 αρχίζει και η λειτουργία τριών τμημάτων ΠΣΕ (Πρόγραμμα Σπουδών Επιλογής): Επι-στήμες και Πολιτισμός, Εφαρμοσμένη Αγροοικολογία και Βιοχημεία.

Διεύθυνση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Internet: http://www.uoi.gr

 

© Copyright 2003 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων