Γεωγραφική θέση-Κλίμα

Πληθυσμός

Κλάδοι εμπορίου και παραγωγής
-Αργυροχοΐα
-Γαλακτομικά προϊόντα
-Πτηνοτροφία
-Οινοποιΐα
-Μάρμαρο

Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Ετήσιες Εκδηλώσεις


Γαλακτομικά προϊόντα

Στον ορεινό όγκο της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων, με κύρια δραστηριότητα την κτηνοτροφία, αναπτύχθηκε μεγάλη παράδοση στην τυροκόμηση, τέχνη γνωστή στους Έλληνες από τα Ομηρικά χρόνια.

Η κοινωνική συμβολή του κλάδου στη διατήρηση και την ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας στο νομό είναι σημαντική. Με πρώτη ύλη το φρέσκο Ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα και με σεβασμό στην παραδοσιακή τυροκόμηση, δραστηροποιούνται σήμερα πολλές μικρές και μεσαίες μονάδες και δύο από τις μεγαλύτερες του κλάδου, προσφέροντας στον καταναλωτή αγνά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών.

Στην οικογένεια των γαλακτομικών προϊόντων των Ιωαννίνων συμπεριλαμβάνονται το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, το φυσικό υγιεινό γιαούρτη και το φρέσκο βούτυρο.Το πλέον δυναμικό προϊόν της περιοχής είναι η φέτα και τα προϊόντα Π.Ο.Π. όπως η κεφαλογραβιέρα, η ξηρή μυζήθρα, το καπνιστό τυρί Μετσεβόνε και το γαλοτύρι.Επίσης παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής είναι η γραβιάρα, το κεφαλοτύρι, το γίδινο τυρί, ο ανθότυρος και άλλα.

Η απαράμιλλη γεύση και η εξαιτετική τους ποιότητα τοποθετεί τα γνήσια γιαννιώτικα γαλακτομικά προϊόντα στην κορυφή της προτίμησης των Ελλήνων και ξένων καταναλωτών.Η λειτουργία των κυριότερων μονάδων, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές στον ποιοτικό έλεγχο, εγγυάται την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων.

 

© Copyright 2003 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων