Γεωγραφική θέση-Κλίμα

Πληθυσμός

Κλάδοι εμπορίου και παραγωγής
-Αργυροχοΐα
-Γαλακτομικά προϊόντα
-Πτηνοτροφία
-Οινοποιΐα
-Μάρμαρο

Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Ετήσιες Εκδηλώσεις


Γεωγραφική θέση-Κλίμα

Τα Ιωάννινα είναι πρωτεύουσα της Ηπείρου και βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας σε υψόμετρο 480μ, είναι κτισμένα στη δυτική ακτή της λίμνης Παμβώτιδας.

Η απόσταση από την Αθήνα, διαμέσου Ρίου, είναι 435χλμ και διαμέσου Τρικάλων-Μετσόβου 533χλμ. Από την Πάτρα απέχουν 261χλμ και από την Ηγουμενίτσα 104χλμ, ενώ από τα Αλβανικά σύνορα 65χλμ.

Το μεγαλύτερο μέρος των Ιωαννίνων περιτριγυρίζεται από ογκώδη βουνά με πανύψηλες κορυφές που τροφοδοτούν ποτάμια μεγάλου μήκους. Ανάμεσά τους κοιλάδες μικρές και μεγάλες που κλείνουν μαζί με τη βλάστηση και την πανίδα ένα σύνολο άγριας ομορφιάς, πραγματικό θησαυρό για την Ήπειρο.

Το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι η μεγαλύτερη πεδινή έκταση της Ηπείρου και διαιρεί το νομό, σε δυο ενιαία τμήματα βόρεια και νότια του αλλά και ενώνει μεσευρωπαϊκά και μεσογειακά γεωγραφικά, κλιματικά και οικολογικά στοιχεία, ανάμεσα στα οποία πολλές ιδιαιτερότητες παρουσιάζουν το κλίμα, η χλωρίδα και η πανίδα. Αυτή η ζώνη συνδιάζει το ζεστό και ήπιο μεσογειακό με το βροχερό και δριμύ μεσευρωπαϊκό κλίμα. Μεγάλες βροχοπτώσεις το χειμώνα και καταιγίδες το καλοκαίρι. Οι χιονοπτώσεις παλαιότερα ήταν έντονες και κάλυπταν το έδαφος αρκετές μέρες,τα τελευταία χρόνια όμως έχουμε μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και λιγότερο χιόνι.

 

© Copyright 2003 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων