Γεωγραφική θέση-Κλίμα

Πληθυσμός

Κλάδοι εμπορίου και παραγωγής
-Αργυροχοΐα
-Γαλακτομικά προϊόντα
-Πτηνοτροφία
-Οινοποιΐα
-Μάρμαρο

Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Ετήσιες Εκδηλώσεις


Ετήσιες εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις στο νομό Ιωαννίνων είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και μπορούν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα των ενδιαφερόντων του κοινού. Οι περισσότερες από αυτές γίνονται στην πόλη των Ιωαννίνων, μεγάλο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και αρκετές που διοργανώνονται σε άλλος δήμους και τις μεγάλες κοινότητες του νομού.
Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις είναι:
-Τα Ηπειρωτικά που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο κυρίως τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, και τα οποία περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις ,εκθέσεις κ.λπ.
-Η εμπορική έκθεση «Ήπειρος» που διοργανώνεται από την HELEXPO Θεσσαλονίκης στις αρχές κάθε Ιουνίου και στην οποία συμμετέχουν εκθέτες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
-Ο εορτασμός της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων την 21η Φεβρουαρίου κατά τον οποίο γίνεται και μεγαλοπρεπής στρατιωτική παρέλαση.
-Οι τζαμάλες την Κυριακή της Αποκριάς με τις τεράστιες φωτιές και τους χορούς γύρω τους στις γειτονιές της πόλης.
-Ο εορτασμός της μνήμης του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου στις 17 Ιανουαρίου με λιτάνευση της τίμιας κάρας του στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
-Οι διάφορες γιορτές προβολής τοπικών προϊόντων, από τις οποίες ξεχωρίζει η γιορτή κρασιού Ζίτσας, που γίνεται κάθε χρόνο στο τέλος του Αυγούστου.
Επίσης οι γιορτές τσίπουρου που γίνονται κυρίως στα χωριά του Πωγωνίου (Δελβινάκη, Στρατίνιτσα κλπ.) τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο.
Υπάρχουν όμως και σωρεία άλλων εκδηλώσεων που ο χρόνος πραγματοποίησης τους εξαρτάται από τον προγραμματισμό των φορέων που τις διοργανώνουν. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται και οι εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τα διάφορα συνέδρια (Ιωαννίνων και Μετσόβου) αλλά και οι ναυταθλητικές διοργανώσεις (Πανελλήνιο Πρωταθλήματα κωπηλασίας, κανόε-καγιάκ, σκι κ.λπ.).

 

© Copyright 2003 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων